NaslovnicaBiHKoliko je RS uopće zadužena? Vratili su dug od 300 miliona KM,...

Koliko je RS uopće zadužena? Vratili su dug od 300 miliona KM, ali sad imaju problem – plaće kasne svima

Objavljeno:

spot_img

Vlada RS vratila je dug Bečkoj berzi u iznosu većem od 300 miliona maraka, sedam dana prije isteka roka.

Iako vlasti tvrde da je entitetski budžet stabilan, kasni isplata plata pojedinim budžetskim korisnicima. U Ministarstvu finansija tvrde da kašnjenja nema i da će sva plaćanja biti izvršena u zakonskom roku.

Premijer Radovan Višković izjavio je da je, uprkos špekulacijama da Republika Srpska neće uspjeti vratiti dug i da će bankrotirati, dug, ipak, vraćen, a budžet ostao stabilan.

“Da obavjestim javnost da smo mi sedam dana prije isteka roka ispunili svoje obaveze i da ćemo u narednom periodu bez ikakvog zastoja ispunjavati sve budžetske obaveze. Prema tome, RS finansijski, ekonomski je stabilna, likvidna, a ovi dušebrižnici sad mogu ići na godišnji odmor“.

Da li će na godišnji odmor – zapitali su se i brojni budžetski korisnici kojima su plate za maj uplaćene nekoliko dana kasnije u odnosu na uobičajene datume, piše BHRT.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS kaže da je to upravo zbog vraćanja duga Bečkoj berzi.

“Evidentno je da je zbog prikupljanja ovih sredstava koje je RS trebala da otplati dug prema Bečkoj berzi došlo do određenih kašnjenja, ali sve je u zakonskom roku. Ono što je nama bitnije, što ćemo mi u narednim danima da provjerimo da li su radnicima uplaćeni porezi i doprinosi pripadajući za ove plate”.

Vlada RS stare dugove riješila je novim zaduživanjem. I dalje se tvrdi da je zaduženost ispod zakonom dozvoljenog maksimuma.

Ekonomisti ne smatraju zaduživanje pretjerano lošim naročito ako se novac ulaže u privredu. Da li se u određenom trenutku moglo povoljnije zadužiti – stvar je, kažu, planiranja.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar objašnjava zašto je kamata veća.

“Ako hoćete u jednom momentu da prikupite mnogo novaca onda mora da date dovoljno primamljivu ponudu pa se s tim moralo računati da će kamata biti visoka kao trošak i s druge strane atraktivna za sve one koji imaju novac“.

Iako su krediti normalna stvar i tu poručuju ekonomisti – moraju postojati granice.

“Centralna banka neće da radi svoj posao. Mi smo jedinstveno monetarno područje i Centralna banka bi imala sva prava da ujednači zaduženje entiteta odnosno da zaustavi zaduženje RS do nivoa Federacije. Da ne dozvoli da RS ekonomski ugrožava Federaciju preko svog prekomjernog zaduženja“, Aleksa Milojević, ekonomski analitičar.

Vlada Republike Srpske jeste vratila dug od preko 300 miliona maraka i to prije roka. Međutim i pored svih uvjeravanja da je budžet stabilan i novih milionskih zaduženja u ovom mjesecu, novca očigledno nije bilo dovoljno, a to su osjetili gotovo svi budžetski korisnici kojima su plate na račun lijegale nekoliko dana kasnije nego inače. Izgleda da i oni uprkos svemu mogu planirati godišnji odmor.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Ćudić iz Istanbula: Ne možemo sebi priuštiti i nije mudro da ignoriramo sposobnost Turske

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica Predsjedništva Naše...

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Pročitaj i ovo

Ćudić iz Istanbula: Ne možemo sebi priuštiti i nije mudro da ignoriramo sposobnost Turske

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica Predsjedništva Naše...

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...