NaslovnicaBiHIza kulisa sastanka u Konjicu: Dodik je bio vidno nervozan, galamio je...

Iza kulisa sastanka u Konjicu: Dodik je bio vidno nervozan, galamio je i pitao što se samo traži njegovo hapšenje. Čović ga je nervirao

Objavljeno:

spot_img

Napet i na momente mučan sastanak održali su lideri vladajućih stranaka u Konjicu, a sve umalo završilo tučom.

Raport donosi neke detalje sastanka iza zatvorenih vrata.

Naime, lideri stranaka i njihovi saradnici stigli su namračenih lica i već je bilo jasno da se neće voditi ugodan razgovor.

Ono što je većina učesnika sastanka primjetila, a što su prenijeli Raportu, jeste da je Dodik došao vidno nervozan i uznemiren.

Dodik je očito bio svjestan da ga čeka suočavanje sa bijesnim partnerima, a navodno ga uz to muče i finansijski problemi koje u RS ima.

Zato je sastanak otvorio sa pričom da ono što je NSRS usvojila ne ide protiv njih – misleći na partnere s kojima pravi vlast.

“To je nekoliko puta ponovio uz priču o ugroženosti Srba. Rekao je da to nije upereno protiv nas niti protiv koalicije nego da su to neke njegove borbe koje on vodi protiv starog sistema i zaostalih politika”, priča naš sagovorinik.

No, ta mu priča nije prošla. Kako je već objavljeno, suočio se sa burnim izjavama, a najglasniji je bio ministar odbrane Zukan Helez te dražvni delegat Kemal Ademović.

“Tu je kulminiralo. Zukan i Dodik su se počeli vrijeđati. Sve je bilo na rubu tuče. Na svu sreću uspjeli su se smiriti pa su se izvinjavali. Mnogi su bili šokirani. Ali s obzirom na ogromni količinu nervoze to nije ni čudo. Posebno što je Dodik konstantno upadao u riječ svakome ko mu je govorio da pravi veliku grešku”, kaže naš sagovornik.

Dodik očito nije imao odgovor na brojna pitanja i argumente koje su koalicioni partneri stavljali pred njega pa je onda galamio i upadao u riječ.

Dodik je tako kazao kako se odluka o Ustavnom sudu BiH tiče RS i NSRS.

Kao jedan od argumenata za nefukncionalnost Ustavnog suda BiH Dodik je iznio i podatak koji je sam Ustavni sud objavio.

“Pa čak 50 odluka tog suda, a koje se tiču i Federacije, nije provedeno. Zašto ne pozivate da se hapsi zbog toga? Nego samo tražite hapšenje Milorada Dodika”, rekao je Dodik pokušavajući opravdati odluku kojom ruši sud.

“Odgovoreno mu je da se radi o odluci koja udara na državu, da se ne radi samo o nekom zakonu koji se tiče RS i NSRS. Na to nije imao realan odgovor. Jasno mu je rečeno da Ustavni sud nije dio dogovora i da tako koalicija neće moći funkcionirati. Onda je počeo pročati o ponudama SDA, pokušavajući dokazati da on želi da vlast funkcionira”, priča nam učesnik sastanka.

Dodik je dalje govorio da on nema ništa protiv Ustavnog suda.

“Kaže da on ne želi njegovo gašenje, a kad smo ga pitali zašto onda sedam mjeseci neće da imanuje sudije u taj sud i zašto je pozvao Kneževića da izađe, on je samo rekao da bi Knežević dolazi. Drugog objašnjenja nema”, kaže nam sagovornik.

Što se tiče ponašanja Dragana Čovića, prema riječima našeg sagovornika koji je učestvovao na sastanku, on se ponašao ‘konstruktivno’.

“Bio je hladan i konstruktivan. On je govorio da je priča jalova i da kao vladajuća koalicija moramo početi isporičuvati rezultate. Čak tri puta je rekao da je BiH njegova domovina, što je očito nerviralo i samog Dodika. Kasnije, kada je Dodik otišao, Čović nam je rekao da ga on jako dobro poznaje i da je ovo već 10 kriza koju Dodik pravi – bez nekog razultata. Čović to sve malo relativizira, ali je u suštini njegov pristup bio korektan”, rekao nam je učesnik sastanka.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Izraelske napade na Pojas Gaze podržava 50 posto Amerikanaca

Prema anketi američke istraživačke agencije “Gallup”, 50 posto Amerikanaca podržava izraelske napade na...

NES-ovci su zaboravili zašto su izašli iz SDA. Sad će ih taj bumerang jako puno koštati

Prema svemu sudeći, NES bi mogao ostati bez vlasti u kantonu u kojem...

Johannesburg:Skup podrške Palestini”Izrael čini genocid”

Hiljade ljudi su nosili ogromnu zastavu Palestine, marširali ulicama i uzvikivali slogane za...

Pročitaj i ovo

Izraelske napade na Pojas Gaze podržava 50 posto Amerikanaca

Prema anketi američke istraživačke agencije “Gallup”, 50 posto Amerikanaca podržava izraelske napade na...

NES-ovci su zaboravili zašto su izašli iz SDA. Sad će ih taj bumerang jako puno koštati

Prema svemu sudeći, NES bi mogao ostati bez vlasti u kantonu u kojem...