Home BiH Huskić za Raport: Za situaciju s Vranješom nema rješenja, njemu se ništa neće desiti

Huskić za Raport: Za situaciju s Vranješom nema rješenja, njemu se ništa neće desiti

0
Huskić za Raport: Za situaciju s Vranješom nema rješenja, njemu se ništa neće desiti

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su od Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine (MIP) da hitno pozove ambasadora Aleksandra Vranješa na konsultacije u Sarajevo, nakon skandaloznih izjava ambasadora na sastanku sa Aleksandrom Vulinom.

Tim povodom, bivši bh. diplomata Adnan Huskić komentariše za Raport šta se može desiti sa ambasadorom Vranješom i o kakvom istupu je riječ.

Huskić ističe da kad bi ambasador bio osoba koja funkcionira po zakonu o vanjskim poslovima, onda bi jasno bilo definirano čime se bavi Ministarstvo vanjskih poslova, a čime Predsjedništvo BiH.

“Mi znamo da su kreatori vanjske politike kolektivno Predsjedništvo BiH, a da je za vanjske poslove zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova. S obzirom da mi do sada nismo imali zakon o tome, u diplomatsko-konzularna predstavništva se slalo ljude koji nikakvim kvalifikacijama ni bilo čim drugim ne odgovaraju za tako zahtjevne pozicije, niti su u skladu sa nekom željom za imidžem koji bi BiH trebala da pokaže prema vani.

Vi jednostavno više nemate fraze na osnovu kojih bi se moglo govoriti o tome da amabasadori funkcionišu u jednom normalnom sistemu”, ističe Huskić.

Dalje navodi da nije pitanje samo ambasadora BiH u Srbiji, Aleksandra Vranješa.

“Imali smo i ranije situaciju sa pismima koja su išla prema Haagu od strane Ivanića, a koja nisu bila tada isporučena od strane ambasadorice naše koju je imenovao prethodno Bakir Izetbegović. Imali smo tu vrstu paralelizama, tipa ja sam amabasador kojeg je imenovao Dodik i samim time ja sam ambasador koji odgovara Dodiku”, pojašnjava Huskić.

Dodaje da je to problem koji postoji u načinu na koji funkcioniše, ne samo diplomatsko-konzularna mreža BiH, već i Ministarstvo vanjskih poslova.

“Prema tome, za ovu situaciju rješenja nema u trenutnim uslovima. Gospodinu Vranješu se neće ništa desiti i to je to, to moramo jasno da kažemo. Jer naprosto nije prvi put da se ovo radi i nisu to samo, mada su najčešći u tim ekscesima, predstavnici koji su imenovani od članova Predsjendištva iz RS, ali nisu jedini.

Imali smo situaciju kada je Komšić ušao u Predsjedništvo BiH nakon Dragana Čovića, da je opozvao sve ambasadore koje je imenovao Čović, bez obzira u kojem su stadiju bili svog mandata”, istriče.

Kaže da se često ovdje voli govoriti o nekim nepisanim normama, praksama, na koji način se djeluje unutar institucija, šta se treba poštovati..

“Mi smo to davno srozali ni u šta. Dakle, politički nered BiH je samo prenesen i u vanjsku politiku BiH. Tu imate ambasadore koji neće da izvjese zastavu Bosne i Hercegovine, imate ministricu vanjskih poslova koja samoinicijativno potpisuje stvari bez odluke Predsjedništva iza toga i onda se svađamo ili zamjeramo sa NR Kinom…

Ne radi se ovdje o nečemu što je došlo sa ovom kompozicijom Predsjedništva BiH ili sa ovim ministrom vanjskih poslova BiH. Dapače, čini mi se da se sada pokušava barem koliko-toliko u Ministarstvu raditi normalnije, ali mi osnove za to, niti političke volje, da se nešto oformi i uredi na drugačiji način naprosto nemamo.”

Kaže da se može desiti da ministar pozove ambasadora na konsultacije te ambasador možda i dođe, ali da je suština priče da je njega (ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa), kako kaže, postavio Dodik i da njega može opozvati samo član Predsjedništva BiH koji dolazi iz RS.

“I to je tragedija, dakle nije to stvar odstupanja od normi ponašanja i načina na koji bi to trebalo funkcionisati, sve spada na to ‘mene je poslao taj i ja odgovaram samo njemu’. To su te stvari”, zaključuje bivši bh. diplomata u razgovoru za Raport.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here