NaslovnicaBiHHoće li Dodik ostati ostavljen od svih? Odrekao ga se i Čović,...

Hoće li Dodik ostati ostavljen od svih? Odrekao ga se i Čović, koji je poručio da je BiH mjesto u EU

Objavljeno:

spot_img

Posljednje povlačenje Bosnkih ovlasti i odluke koje je visoki predstavniku BiH Christian Schmidt jučer donio jasne su poruke svima koji žele rušiti ili ruše Bosnu i Hercegovinu. Prije svega predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Schmidt je jučer izmijenio Krivični zakon BiH, pa sada svaki potez protivno Ustavu BiH, ali i nepoštivanje odluka visokog predstavnika kažnjivi su sa do pet godina zatvora.

Uz to, Dodik postaje sve više usamljen u svojim rušilačkim pohodima na državu Bosnu i Hercegovinu. Prvo je predsjednik Srbije Alksandar Vučić vrlo suzdržano govorio o Dodiku, ponavljajući da smo može procijeniti šta će Dodik danas reći na Kozari, ponavljajući kako su stranci krenuli oštro i kako je zabrinut za RS.

Ipak, ono što je posebno zanimljivo jeste istup predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, koji je sve donedavno ili šutio na Dodikovo orgijanje ili mu je bio tiha podrška i saveznik. Danas je Čović jasno poručio kako su poruke koje dolaze iz RS neprihvatljive i neprimjerene.

„Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, rekao je Čović.

Zatim je dodao kako je najvažniji evropski put BiH da se hitno treba vratiti provedbi zaključaka drugog dijela sastanka u Konjicu i realiziranju 14 prioritetnih pitanja na EU putu naše domovine.

Znakovito je kako je Čović poslao istu poruku i u isto vrijeme kada i predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. On je Dodika pozvao da prestane, te kazao kako građani cijele države očekuju da se što prije i što odlučnije vlast uhvati ukoštac sa stvarnim prijetnjama po njih i njihove porodice, a to su ekonomska kriza i pravna nesigurnost.

“Samo rješavanjem ovih gorućih problema možemo zadržati naše ljude ovdje i napraviti iskorak ka članstvu u EU koje je pečat stabilnosti i razvoja jedne zemlje. Stoga još jednom pozivam Dodika da se vratimo svojim obavezama i nastavimo raditi na ispunjavanju onoga što smo obećali građanima oba entiteta. Razgovor, kompromis i ispunjavanje 14 prioriteta na putu ka Evropskoj uniji nema alternativu”, rekao je Nikšić.

Dakle, Nikšić i Čović su na istom fonu, žele raditi i stvarati preduvjete za bolje sutra, te uvesti BiH u Evropsku uniju. Obojica su to jasno poručila Dodiku, koji je pritjeran uz zid.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...

Ovo je najsretnija zemlja u Evropi

Evropska agencija za statistiku (Eurostat) objavila je podatke godišnjeg istraživanja “indikatora kvaliteta života”,...

Sindikat pozvao danas na protest radnike zeničkog ArcelorMittala u generalnom štrajku

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, zbog činjenice da je radnicima koji su...

Pročitaj i ovo

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...

Ovo je najsretnija zemlja u Evropi

Evropska agencija za statistiku (Eurostat) objavila je podatke godišnjeg istraživanja “indikatora kvaliteta života”,...