NaslovnicaBiHHalil Lagumdžija za Raport o Branku Periću: I političari kad imaju problem...

Halil Lagumdžija za Raport o Branku Periću: I političari kad imaju problem s pravosuđem, kažu da je to haranga

Objavljeno:

spot_img

Kompromitirani sudija Suda BiH Branko Perić ponovo je stigao u fokus medijske pažnje kada je zakukao da ga tobože progoni tužilačka i medijska mafija.

Perićev problem je što zbog svojih postupaka ima sve više problema sa pravosuđem, pa krivicu očito pokušava svaliti na druge.

Posljednji problem koji je zadesio Perića jeste što je Tužilaštvo BiH otvorilo i krivični predmet protiv njega jer se smatra da je mimo zakona iznio izdvojeno mišljenje o presudi u predmetu “Respiratori”. Poznato je da je Perić stava da su Novalić i ekipa trebali biti oslobođeni odgovornosti za kriminalnu nabavku neupotrebljivih malina respiratora.

Zbog toga je već Ured disciplinskog tužioca pokrenuo postupak, a Perić je krenuo sa uvredama kada je shvatio da bi mogao biti i krivično gonjen zbog odavanja sudske tajne.

Nije to prvi put da Perić vrijeđa i optužuje druge koji propituju neke čudne koincidencije i sumnjive postupke kada je on u pitanja. Kao npr. kako to da je Perić vodio sudske procese u predmetima Osmica, Dženan Memić i Respiratori – i sve ih oslobodio osim Novalića. A i to je htio.

Uglavnom, Periću sad krivi svi osim njega samog, a u najnovijem saopćenju iznio je niz brutalnih optužbi o “tužilačkoj” i “medijskoj” mafiji koja ga navodno “linčuje” i “progoni”.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija za Raport kaže da se protiv Perića vodi nekoliko disciplinskih postupaka, ali da je to u nadležnosti UDT-a.

“Dakle sad je i Tužilaštvo pokrenulo krivični predmet očito smatrajući da je Perić napravio i krivično djelo. Da li je, to će se valjda utvrditi”, naveo je Lagumdžija.

On ističe kako je Perićev stav da ga se progoni, postao popularan – posebno kod političara koji imaju problem sa zakonom.

“Taj stav posebno koriste političari, čim ih se optuži kažu da je na sceni neka haranga. Ako je prekršio zakon iznošenjem mišljenja, to će se dokazati tokom postupka, postoji snimak sa izricanja presude”, kaže Lagumdžija.

Ipak, ističe Lagumdžija, ne želi komentirati detaljno sudiju Perića, jer se tu uključila politika.

“Jedni ga hvale, drugi kritiziraju ističući da je bio sudija u tri predmeta: Respiratori, Osmica i Memić. Ovaj zadnji je podigao najviše prašine. Ali, i tu ide drugostepeni proces, pa ne želim da prejudiciran ishod, vidjet ćemo ishod”, zaključio je Halil Lagumdžija za Raport.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...

Pročitaj i ovo