NaslovnicaBiHFormira se radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH. Ko su članovi?

Formira se radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH. Ko su članovi?

Objavljeno:

spot_img

Delegacije stranaka koje formiraju vlast na državnom nivou dogovorile su da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

To je dio koalicionog dogovora, ali i zadatak koji je međunarodna zajednica postavila domaćim političarima. Formiran je tročlani tim u kojem su po jedan predstavnik SDP-a, HDZ-a i SNSD-a.

Rok od šest mjeseci

Oni bi u narednih šest mjeseci trebali pripremiti Prijedlog izmjena Izbornog zakona, prenosi BHRT.

Trojac koji će raditi na promjenama Izbornog zakona prilično škrt u odgovoru na pitanje u kom će pravcu ići izmjene i na šta će se one tačno odnositi.

Jedino što se pouzdano zna je da bi ovaj posao trebao biti gotov u narednih pola godine.

„Moguće da će prvi dio biti o tom Izbornom zakonu da dotaknemo nešto oko Izbornog povjernstva. Onih mehanizama da osiguraju kvalitet provođenja izbora, ali svakako i sve druge teme koje trebamo kroz Izborni zakon riješiti“, kaže predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Opozicija ne učestvuje u najavljenim izmjenama Izbornog zakona. Sumnjaju u iskrenost namjere vladajućih stranaka da se poboljša izborno zakonodavstvo.

U najboljem slučaju, smatraju, eventualne izmjene biće kozmetičke i neće unaprijediti izborni proces.

„Očigledno tri političke partije preuzimaju odgovornost za moguće izmjene izbornog zakona što je na neki način malo čudno. Alo očigledno tu postoji neki politički dogovor.

Suštinske promjene

Nas isključivo interesuju ozbiljne, suštinske izmjene Izbornog zakona koje će obezbijediti fer i poštene izbore. I podići taj izborni integritet na zadovoljavajući pravi demokratski nivo“, stava je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

„To je puno šire pitanje od toga kako će se odvijati izborni proces, ko se može kandidovati, koliko će iz koje izborne jedinice biti izabranih predstavnika. Tako da nisam neki posebno optimista da će oni to riješiti na način kako su zamislili.

Jer i oni koji im dana, prije svega HDZ-u, obećavaju da će im izaći u susret, teško da to mogu progutati u javnosti“, navodi Ramiz Salkić iz SDA.

Nebojša Vukanović iz stranke Za pravdu i red smatra:

„Svi oni su godinama opstajali na vlasti zahvaljujući zloupotrebama i javnih preduzeća i resursa i krađi glasova, kupovini biračkih odbora.

Jedini način da se riješi problem sa Izbornim zakonom to je da visoki predstavnik donese odluku da se uvedu skeneri, video nadzor i skeniranje otiska prsta kako bi se zaustavila manipulacija izbornom voljom građana“.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...

Strategija za unapređenje prava osoba s invaliditetom u FBiH na proljeće

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH donijela je...

Pročitaj i ovo