Home BiH Escobar nikad oštriji: Zaprijetio sankcijama RS, Dodika nazvao “Putinovim glasnikom”

Escobar nikad oštriji: Zaprijetio sankcijama RS, Dodika nazvao “Putinovim glasnikom”

0
Escobar nikad oštriji: Zaprijetio sankcijama RS, Dodika nazvao “Putinovim glasnikom”

Uoči učešća na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum na panelu “Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum”, posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar prokomentirao je trenutnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Escobar je Milorada Dodika nazvao “najvećim Putinovim teklićem”. Zaprijetio je novim sankcijama ako Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

Više ga hvali nego Lukašenko

“Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinovog režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend.

Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje ju vode prema Evropskoj uniji. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa”, izjavio je Escobar novinarima u Zagrebu.

Osvrnuvši se na spekulacije da Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) planira smijeniti predsjednika RS, Escobar je rekao da ne može komentirati postupke OHR-a.

Međutim, dodao je kako smatra da još nije došlo do tačke kad je potrebno poduzeti takve drastične akcije, prenosi Jutarnji list.

Dodik je prije nekoliko dana najavio mogućnost pokretanja referenduma o statusu RS do Nove godine, kao jedan od oblika “političke borbe” kojom se on namjerava suprotstaviti prijetnjama međunarodne zajednice.

“Ako uistinu do toga dođe, mi ćemo reagirati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Daytonskog mirovnog sporazuma i naših obaveza prema toj zemlji.

Spremni reagirati

Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagirati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlasti”, naveo je Escobar.

Pojedini političari u BiH zagovaraju da NATO pošalje svoje trupe u Brčko kako bi zaustavili Dodikove ideje o secesiji RS.

Escobar je kratko poručio da “nije čuo ni za kakav plan da se NATO-ove trupe prebace u Brčko”, dodavši da postoji misija EUFOR-a koja osigurava sigurno okruženje u BiH i štiti njen teritorijalni integritet od unutarnjih i vanjskih napada.

Escobar se složio s izjavom ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja koji je rekao da je sličnost s prijeratnim stanjem u BiH “uznemirujuća”, ali je sada tu prisutan SAD.

“Velika razlika između 1991. i sada jest i to što Hrvatska i Srbija ne žele vidjeti rat u BiH. Osim toga, imamo mnogo zaštitnih ograda koje štite zemlju od nasilja.

Međutim, mislim da razina neprijateljstva i etničkog rivalstva te oštra retorika koja dolazi od pojedinih vođa uvelike podsjeća na 1991

To je neodgovorno, beskorisno i nepotrebno. Uspomenu na 1991. pokreću ljudi koji BiH žele vidjeti u tom kontekstu etničke mržnje”, smatra Escobar.

Posebni izaslanik SAD za Zapadni Balkan osvrnuo se i na ekonomsko stanje u zemlji, rekavši kako je BiH najkorumpiranija zemlja u regiji. Zbog toga svake godine iz nje odlaze desetine hiljada mladih ljudi.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here