NaslovnicaBiHDrama u RS zbog SARTR-a: RTRS otkazao medijsku podršku Teatar festu, Gorica...

Drama u RS zbog SARTR-a: RTRS otkazao medijsku podršku Teatar festu, Gorica Dodik divlja na mrežama

Objavljeno:

spot_img

U Banjoj Luci uskoro bi se trebao održati Teatar fest, a problem s tim ima RTRS i Gorica Dodik.

Naime, u okviru festivala treba biti i predstava Sarajevskog ratnog teatra. I to je problem za RTRS koji je odustao od toga da bude medijski pokrovitelj Teatar festa.

Oni su objavili saopćenje u kojem kažu da podržavau sve institucije u RS, ali da sad ne mogu.

“Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest”, istakla je direktorica Dijana Milanković.

Milanković kaže da je riječ o pozorištu koje je “osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad”.

“U augustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH.

Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, Televizija Republike Srpske je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa. RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske”, rekla je Milanković.

Na sve to je reagirala i Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika.

Još nešto da kažem na temu RATNOG teatra, kada je izašla objava da će gostovati na festu svi su se zgražavali i slali mi poruke da su u šoku šta je direktorica NPRS sebi dozvolila, ali naravno svi oni kao p… ćute i čekaju da se koplja slome na nekome ko smije iznijeti svoje— Gorica (@goricadodik) June 9, 2023

“Još nešto da kažem na temu RATNOG teatra, kada je izašla objava da će gostovati na festu svi su se zgražavali i slali mi poruke da su u šoku šta je direktorica NPRS sebi dozvolila, ali naravno svi oni kao p… ćute i čekaju da se koplja slome na nekome ko smije iznijeti svoje mišljenje javno. Posebno mi se gade osobe koje su na nekim funkcijama i primaju plate da štite interese Republike Srpske, ali ćute jer se boje kvazi novinara kao što je Vaskovićeva žena da ih ne uzme na zub.

Vidjećemo sigurno neke od njih u prvim redovima da podrže taj fest i da pokažu kako su kulturno osviješteni i kako su širokih shvatanja. Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice i te kako postoje”, navela je Gorica.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Ćudić iz Istanbula: Ne možemo sebi priuštiti i nije mudro da ignoriramo sposobnost Turske

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica Predsjedništva Naše...

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Pročitaj i ovo

Ćudić iz Istanbula: Ne možemo sebi priuštiti i nije mudro da ignoriramo sposobnost Turske

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica Predsjedništva Naše...

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...