Home BiH Dodik na posebnoj sjednici NSRS: Pravi je trenutak za nas

Dodik na posebnoj sjednici NSRS: Pravi je trenutak za nas

0
Dodik na posebnoj sjednici NSRS: Pravi je trenutak za nas

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici koja je počela po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na prijedlog predsjednika, poslanika i Vlade RS.

Predloženim zakonom predviđa se da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Predlagači Zakona, obrazlažući razloge za njegovo donošenje, navode da je Ustavni sud BiH 19. juna usvojio Odluku o izmjeni Pravilnika tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od NSRS.

Na početku sjednice obratio se predsjednik RS Milorad Dodik iznoseći detalje svog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji bi trebao biti predložen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ponovo je negirao funkciju visokog predstavnika u BiH te kritikovao američkog ambasadora Michaela Murphya.

Za Ustavni sud je kazao da je pokazao da “je navijački, inkvizicijski sud”.

“Ustavni sud se doveo do apsurda u kojem više od 20 godina pokušava da reguliše suštinske odnose u BiH. Taj Ustavni sud je imao dvojicu sudija Srba, bili su isključeni iz sistema odlučivanja. Ustavni sud BiH ne može mijenjati ustavni poredak BiH”, kazao je Dodik.

Kazao je i da je suština Dejtona decentralizacija koja bi trebala biti visoko funkcionalna.

“Ustavni sud je prekršio Ustav. Imamo naš način odnošenja prema Ustavnom sudu, kao i prema visokom predstavniku. Nigdje u Dejtonu nije pisalo da će se sprovoditi odluke visokog predstavnika, ali je to 2005. uvedeno. Od 2010. godine nije objavljena nijedna odluka jer je to bila naša politička odluka”, kaže Dodik.

Izjavio je da RS ovim zakonom ne krši Dejtonski sporazum, nego da stavljaju graničnik kako da propišu biranje sudije Ustavnog suda.

“Time šititimo i Bošnjake i Hrvate i time neće biti nesporazuma. Ustavni sud nanosi štetu svima u BiH. Kakav je sud u kojeg narod nema povjerenje”, upitao je Dodik.

Dotakao se i pitanja državne imovine poručivši da RS neće dozvoliti da joj se oduzme bilo šta.

“Nećete dobiti imovinu, možete samo dobiti sporazum u kome piše da dvije vlade (FBiH i RS) sporazumno kažu da imovina na nivou FBiH pripada Federaciji, a na nivou Republike Srpske RS-u. Ko god bio u vlasti nikada neće dozvoliti da se na Parlament BiH stavi pitanje imovine jer to bi značilo da im se da dozvola da nam uzimaju imovinu”, kazao je Dodik.

Kazao je da će on biti taj koji će opet predložiti da se zabrani djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj, dok se te institucije ne vrate u ustavne okvire.

Istakao je da oni žele pravno da budu zaštićeni Ustavnim sudom BiH, i da niko ne može donijeti političku odluku na štetu RS.

“Nećete nas izbaciti iz procesa odlučivanja, čak i ako nismo prisutni. Donijet ćemo Zakon o neprimjenjivanju. Odbacujemo bilo kakav intervencionizam. Spremni smo da biramo svoju delegaciju za razgovore sa FBiH.”

Pozvao je da NSRS uzme sve mehanizme koje ima u svoje ruke.

Podsjetio je i na finansijske probleme u kojima se nalazi ovaj bh. entitet poručivši da neće odustati zbog ljudi koji mu, kako je kazao, priđu i kažu ‘Jest nam teško, ali ne daj nam RS’.

“I ja je neću dati. Bit ćemo inicijatori svih ovih zakona koje sam ovdje napomenuo, i Dodik i oni koji brane RS”, rekao je Dodik.

Kaže kako mnogi sada pričaju kako je Putin ugrožen i da će sada pasti i Dodik.

“Ma nema ništa od toga, Dodik nikad nije bio moćniji. Kad narod kaže da me je dosta ja ću otići i više se nikad neću pojaviti za govornicom. Oplemenjuje me borba za plemenite ciljeve koje mi imamo ovdje. Ova skupština nikad nije donijela odluke poritv Bošnjaka i Hrvata, Ustavni sud je to uvijek uradio protiv Srba.

Težak je trenutak na međunarodnoj sceni, ali je pravi trenutak za nas”, kazao je Dodik na posebnoj sjednici NSRS gdje se raspravlja o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u ovom bh. entitetu.

Podsjetimo, Dodik je prošle sedmice nakon sastanka s liderima vladajućih političkih stranaka i predstavnicima institucija rekao da je Ustavnom sudu BiH ostavljen rok do petka do 12 sati da poništi svoju odluku kojom ukida član 39. Pravila Ustavnog suda i da se donese odluka da se neće odlučivati o bilo kom pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH promijenio je u ponedjeljak, 19. juna, Pravilnik po kojem radi ova institucija kako bi spriječio moguću blokadu održavanja plenarnih sjednica.

Ustavni sud je na vanrednoj sjednici izbrisao član kojim je bilo propisano da sjednicama na kojima se odlučuje o pitanjima ustavnosti zakona donesenih na nivou BiH ili nižim nivoima mora prisustvovati “najmanje jedan sudija iz Republike Srpske i troje sudija iz Federacije”.

Po okončanju ove sjednice, predviđeno je i održavanje devete posebne sjednica o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazum  o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoervopskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum  o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu usvojen na sjednici Predsjedništva BiH 21. juna, “veoma štetan po vitalne interese RS”.

Također će se poslanici izjasniti o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, “veoma štetan po vitalne interese RS”.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here