NaslovnicaBiHDječak koji je pucao u nastavnika u Lukavcu upućen na psihijatriju. Ne...

Dječak koji je pucao u nastavnika u Lukavcu upućen na psihijatriju. Ne može mu se izreći kazna zatvora

Objavljeno:

spot_img

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona po naredbi nadležnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK-a obavili su pretres porodične kuće u Lukavcu.

Nakon toga su uhapsili oca maloljetnog djeteta koje je jutros pucalo u nastavnika Nedima Osmanovića u Osnovnoj školi ”Lukavac Grad”, javlja Anadolija.

Osumnjičen otac

„Otac je osumnjičen za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i za krivično djelo iz člana 72 Zakona o oružju i municiji TK (Neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje). Istražitelji će obaviti kriminalističku obradu nakon čega će ovo lice biti predato u nadležnost Tužilaštva gdje će se poduzimati dalje radnje u odnosu na osumnjicenog“, navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Ranije je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a saopćeno da maloljetni dječak ima nepunih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine), te da je iz pištolja ispalio više hitaca prema nastavniku engleskog jezika i pomoćniku direktora škole Nedimu Osmanoviću.

Jedan od metaka pogodio je nastavnika Osmanovića u vrat. Po dolasku ekipe Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja njemu je ukazana pomoć te je transportovan u Univerzitetsko–klinički centar u Tuzli.

Nastavnik odmah operisan

Odmah je podvrgnut operativnom zahvatu i njegovo stanje stabilno, ali je još uvijek životno ugrožen. Pacijent je smješten u jedini Intenzivnog liječenja, na Kliniku za anesteziju i traumatologiju.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o okončanju školske 2022/2023. godine dva dana prije zvaničnog kraja nastave u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Društvo pedagoga i psihologa stavilo se na raspolaganje djeci i roditeljima iz Osnovne škole ”Lukavac Grad”.

Zbog činjenice da napadač nije napunio 14 godina, on ne može krivično odgovarati prema zakonu. Dječaku ne može biti izrečena nikakva zatvorska kazna.

Riječ je o bivšem učeniku Osnovne škole “Lukavac Grad”. On je sredinom školske godine izbačen iz škole zbog neprimjerenog ponašanja. S njim je u međuvremenu postupao Centar za socijalni rad.

“Prema djetetu koje u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršilo 14 godina ne mogu se izreći krivične sankcije niti primijeniti druge mjere predviđene ovim zakonom”, navodi se u Zakonu o zaštiti i postupanju prema djeci i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Inače, dječak je iz policijske stanice prebačen u Kliniku za psihijatriju, gdje će vjerovatno biti izvršeno vještačenje.

Umjesto zatvorske kazne, on može biti upućen u neku psihijatrijsku ustavnovu, ili vaspitno-popravnu ustavnovu, sve u skladu sa procjenom vještaka i preporukama Centra za socijalni rad.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Veliki kašalj potvrđen u BiH – sve češće nespecifične upale pluća kod djece

Za djecu do godinu dana, nerijetko je životno ugrožavajuće. Ljekari upozoravaju da se...

Alen Pilav izdao prvu naredbu: Otvaraju se kapije KCUS-a

Dr. Alen Pilav koji je prije dva dana stupio na dužnost v.d. generalog...

Pročitaj i ovo