NaslovnicaBiHDizdarević: Kad vidim šta se sve Sebiji dešavalo, lijepo mi je bude...

Dizdarević: Kad vidim šta se sve Sebiji dešavalo, lijepo mi je bude žao

Objavljeno:

spot_img

Gost Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića bio je Kemal Dizdarević. Govorio je o opciji da dođe na čelo KCUS-a, Sebiji i Bakiru Izetbegović, Alisi Mutap…

Hadžifejzović je konstatovao da Trojka ima dva favorita za čelo KCUS-a, njega i Ismeta Gavrankapetanovića.

“Gavrankapetanović je iskusan čovjek, korektan. To što ga pominju je dobro.

A to što pominju mene, to ne znam, čujem sad”, rekao je Dizdarević.

A biste li?

“Neka ide svojim redoslijedom. Čovjek je otvoren za različite razgovore. Mene prije svega interesuje pomoć društvu, kroz ono što sam ja”, rekao je Dizdarević.

“Novac mi nikad nije bio u prvom planu. Ne može se kroz medicinu nešto ni zaraditi, osim privatnog biznisa. Kad sam ja odlazio, ovdje su plate bile skromne. Ono što je meni najbitnije, to je da ja mogu dati sigurnost svojoj porodici”, kaže Dizdarević.

Šta bi promijenio na KCUS-u?

“U ovom slučaju je to vrlo delikatan zadatak. Treba tu jedan vrlo specifičan profil ličnosti. Morate biti spremni i iskusni za ‘otvoreni fajt’.

Ovdje bi trebao biti jedan veliki rez i uspustaviti se jasna konekcija s ljudima koji su spremni na to. Ne bi se smjelo ući u neke nepromišljene sukobe.

Zajednički cilj bi bio napraviti kvalitetan Klinički centar, bez protjerivanja ljudi koje protjeruješ samo zato što ti se ne sviđaju. Morate poštovati nečije znanje. Ako takav model ne preuzmemo, ostat ćemo kasaba”.

Da li će Sebija biti smjenjena s pozicije generalne direktorice?

“Ja sam uvjeren da će biti akcije. Oni će morati smjeniti Sebiju, a prije toga Upravni odbor. Glavni problem je taj predsjednik Kapetanović, koji je Sebijin igrač. Oni se moraju pomjeriti, pa onda ona. Nakon toga se mora zajednička strategija napraviti. Hrabro, do kraja…”, poručuje Dizdarević.

Bio je siguran godinama unazad da će Sebija Izetbegović izgubiti zvanja, titule, diplome.. Kako?

“Ja kao prvo znam da ona neme te diplome, da ona folira… Znao sam to iz objektivnih fakata koji su bili dostupni, vezano za ono što ona prezentuje, kad se pojavljuje… Ima jedan oblik gubitka pamćenja koji se nadoknađuje konfabuliranjem. To znači da se izmišlja prošlost, odnosno događaji iz prošlosti. Ako je to svjestan proces, to je onda odraz zla. Ona nije imala ono čime je mogla dokazati i potvrditi i zato se desilo šta se desilo.

Ovo što se njoj desilo je strašno. Sad kad je ova stvar pri kraju, nekako mi je žao. Ona je sa svojim tinejdžerskim mozgom uletjela u brisani prostor i počela da fantazira i ulazi u duele s ljudima koji su kompetentniji od nje.

Ona je sebi dopustila da izađe na ledinu, a on joj je dao podršku. Sad kad izanaliziram šta se sve toj ženi dešavalo, lijepo mi bude žao”, rekao je Dizdarević.

Osvrnuo se na slučaj Dženan Memić i nedavno svjedočenje na Sudu BiH.

“Samo suđenje je bilo vrlo ozbiljno, nije bio spektakl. Vidio sam reakcije i jedne i druge strane. Vidio sam rekakcije odbrane. Ta njihova reakcija mi govori da je moj pristup bio objektivan.

Vrlo precizno sam rekao da prema dostupnim uvidima koje sam imao, pacijentica nije imala potres mozga, nije imala gubitak svijesti i nije mogla imati organsku amneziju”, rekao je Dizdarević.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo