NaslovnicaBiHBuran istup Mešalića. Završena redovna sjednica, predsjedavajuća nastavila vanrednu

Buran istup Mešalića. Završena redovna sjednica, predsjedavajuća nastavila vanrednu

Objavljeno:

spot_img

Završena je današnja dugotrajna redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je toku odobren set od tri zakonska  prijedloga iz energetskog sektora.

Da bi stupili na snagu, potrebno je da prijedloge ovih zakona prihvati i Dom naroda.

Energetski zakoni

To su Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti,  Prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije te Prijedlog zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je rekao da je ovaj set reformskih zakona važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Na sjednici je tokom narednih tačaka dnevnog reda, većinom glasova izražena saglasnost za davanje energetske dozvole Privrednom društvu „Vjetroelektrane“ Glamoč.

Ttakođer je usvojen zaključak čija je suština nastojanje za deblokadu računa Agenciji za privatizaciju FBiH, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći uposlenicima te agencije u što kraćem roku.

Predloženi zaključak da u Parlamentu bude održana tematska sjednica o značaju nastavka procesa privatizacije i ulozi Agencije u tom procesu nije dobio potrebnu većinu glasova.

Zastupnici su upoznati s izvještajem o rezultatima prošlogodišnjih aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine te je ova institucija zadužena da u roku od tri mjeseca dostavi u Parlament informaciju o tome koji pojedinci ili institucije nisu ispoštivali njene preporuke.

Buran istup Mešalića

Nakon završetka redovne sjednice, predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić je nastavila jutros započetu pa prekinutu vanrednu sjednicu ovog Doma.

Tada je konstatirano da nije bilo uslova za utvrđivanje dnevnog njenog reda jer na zasebnom uporednom zasjedanju parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja niije bilo kvoruma a materijal tog radnog tijela je bio potreban za vanrednu sjednicu Doma.

Uz oštro protivljenje opozicije zbog namjera i načina na koji predsjedavajuća nastavlja danas prekinutu sjednicu, iako su kasni večernji sati, ona je kazala da je u međuvremenu stigao izvještaj Komisije za izbor i imenovanja i da su time uslovi za nastavak vanrednog zasjedanja ispunjeni.

Nakon burnog verbalnog istupa Mahira Mešalića (DF) da predsjedavajuća grubo krši sva pravila, a da on i istomišljenici žele braniti Ustav i državu od takvog postupanja, proglašena je pauza koja je u toku.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

PUTIN SLETEO U ABU DABI! Očekuje se razgovor sa Mohamedom bin Zajedom!

Planirano je da Putin i El Nahjan razgovaraju o stanju i perspektivama daljeg...

Uz ovih 10 koraka spriječite pucanje i listanje noktiju

U nastavku otkrivamo kako ojačati nokte, odnosno donosimo vam vodič za jačanje i...

Predstavnici boračkih organizacija i političari iz RS stigli pred Sud BiH da bi podržali Milorada Dodika

Predstavnici brojnih boračkih organizacija iz RS okupili su se ispred Suda BiH u...

Pročitaj i ovo

PUTIN SLETEO U ABU DABI! Očekuje se razgovor sa Mohamedom bin Zajedom!

Planirano je da Putin i El Nahjan razgovaraju o stanju i perspektivama daljeg...

Uz ovih 10 koraka spriječite pucanje i listanje noktiju

U nastavku otkrivamo kako ojačati nokte, odnosno donosimo vam vodič za jačanje i...