Home BiH Bundestag povećao kvotu za radnike sa Zapadnog Balkana. Čeka li nas novi egzodus

Bundestag povećao kvotu za radnike sa Zapadnog Balkana. Čeka li nas novi egzodus

0
Bundestag povećao kvotu za radnike sa Zapadnog Balkana. Čeka li nas novi egzodus

Njemački parlament Bundestag izglasao je u petak reformu zakona o useljavanju stručne radne snage i odobrio produženje tzv. pravila o zapadnom Balkanu kojim se olakšava useljavanje radnika iz ovog dijela Evrope.

“Njemačka ovim zakonom dobiva najmoderniji useljenički zakon na svijetu”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u raspravi koja je prethodila glasanju.

Ona je rekla da je najvažniji korak sada otklanjanje birokratskih prepreka koje onemogućavaju useljavanje.

Bundestag snizio zahtjeve za kvalifikacije i jezik

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) rekao je kako je novi zakon potreban kako bi omogućio useljavanje širokog spektra stručnih radnika u privredi “a ne samo akademski obrazovanih” kao što je to slučaj sada.

Najveći opozicioni klub u Bundestagu, demokršćanske Unije CDU/CSU je kritizirao novi zakon zbog smanjenja nivoa uvjeta koju bi u budućnosti radnici koji dolaze izvan zemalja Evropske unije trebali ispuniti uoči useljavanja.

“Umjesto da otvori put stručnjacima, savezna vlada je sada snizila zahtjeve koji se tiču kvalifikacije i poznavanja jezika. To nije ispravan put”, rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Andrea Lindholz.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) smatra da Njemačka ne treba još više useljavanja.

“U Njemačku ne dolazi premalo nego previše ljudi i to onih koji se ne žele integrirati”, rekao je zastupnik AfD-a Norbert Kleinwaechter.

Bundestag je zakon izglasao glasovima zastupnika vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade. Zastupnici Unije CDU/CSU i AfD-a su glasali protiv zakona dok su se zastupnici stranke Ljevica suzdržali od glasovanja.

Novi zakon, po uzoru na useljeničke zemlje poput Kanade i Australije, predviđa uvođenje sistema bodovanja po kojem bi se vrednovali aspekti poput kvalifikacije, poznavanja njemačkog jezika, starosna dob i radno iskustvo.

Novi zakon bi također omogućio i kvalificiranim osobama koje su u Njemačkoj podnijele zahtjev za azilom da se lakše uključe u njemačko tržište rada.

Povećan kontingent za radnike

Istovremeno je produžen povećan kontingent za radnike koji u Njemačku dolaze u sklopu tzv. pravila o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana. Ovo pravilo, koje je uvedeno još 2016., omogućava dolazak radnika iz šest zemalja ove regije na temelju radnog ugovora njemačkog poslodavca, a ne kvalifikacije. Sada je kontingent za ove radnike povećan na 50.000 godišnje.

Reforma zakona o useljavanju stručnih radnika dio je sveobuhvatne reforme zakona o strancima koji, između ostalog, sadrži i zakon o olakšanom stjecanju državljanstva. Vlada kancelara Olafa Scholza je nakon dolaska na vlast najavila modernizaciju niza zakona koji se tiču useljavanja i stranaca koji žive u Njemačkoj.

Njemačkoj je, uprkos značajnom broju useljenika iz zemalja Evropske unije kao i preko dva miliona izbjeglica koji su u jeku rata u Siriji i Ukrajini došle u zemlju, dugoročno potrebno stotine hiljada stručnih radnika.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here