NaslovnicaBiHBranko Perić prekršio propise pa sad kuka da ga linčuju mediji i...

Branko Perić prekršio propise pa sad kuka da ga linčuju mediji i tužioci. Tužilaštvo BiH otvorilo krivični predmet

Objavljeno:

spot_img

Sudija Suda BiH Branko Perić saopćio je da je protiv njega otvoren krivični predmet u Tužilaštvu BiH.

Protiv Perića je prvo Ured disciplinskog tužioca pokrenuo istragu i to zbog iznošenja izdvojenog mišljenja u predmetu ‘Respiratori’.

Naime, Perić je htio osloboditi Fadila Novalića i druge te mimo propisa i procedura na izricanju presude pročitao svoje izdvojeno mišljenje čime je napravio pravni presedan i prekršio propise.

Perić je bio svjestan da time pravi presedan i da bi zbog toga mogao biti predmet istraga, ali je ipak insistirao na tome da pročita svoje mišljenje zbog čega bi to Novalić i ostali trebali biti oslobođeni zbog kriminalne nabavke neupotrebljivih respiratora.

Sad sudija Branko Perić kuka i optužuje medije i tužioce da vrše ličn nad njim.

“Posljednjih godina prolazim kroz medijski linč koji je osmislila grupa tužilaca Tužilaštva BiH u saradnji sa medijskom kućom Dnevni avaz, zbog oslobađajućih presuda u predmetima Osmica i drugi, Mutap i drugi i Novalić i drugi. Cilj ovog plana je moja profesionalna i moralna diskreditacija. Žalosno je što aktivnu ulogu u nečasnim poslovima ima grupa tužilaca Tužilaštva BIH koji su svoju tužilačku moć udružili sa političkim centrima moći u pokušaju da Sud BiH koriste kao sredstvo u političkim obračunima. Ova vrsta tužilačkih zloupotreba trajno je uništila integritet tužilaca, ugled institucije Tužilaštva BiH, ugled državnog pravosuđa i povjerenje javnosti u pravosuđe i vladavinu prava”, saopćio je Perić, pa nastavio:

“Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika vijeća u krivičnom predmetu ‘Novalić i drugi'”.

Kako se navodi u zahtjevu Tužilaštva BiH za dostavljanje informacija, ova pravosudna institucija zaprimila je anonimnu krivičnu prijavu protiv Perića zbog odavanja tajnih podataka i kršenja zakona o strana sudije.

Perić je još ranije došao u fokus javnosti, kada je ga je navodno CMS slučajnim odabirom postavio u sudsko vijeće tri važna predmeta – onaj koji se vodio protiv tadašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, u slučaju Memić te u predmetu Respiratori. U sva tri predmeta Perić je zagovarao oslobađajuću presudu.

Sudsko vijeće samo ga je preglasalo u slučaju Respiratori, zbog čega je Perić panično čitao izdvojeno mišljenje, znajući da ga prema zakonu ne smije javno pročitati.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

U toku je sastanak lidera Trojke i HDZ-a. Mnogo je otvorenih pitanja

U zgradi Parlamenta BiH počeo je sastanak lidera koalicije na federalnom nivou -...

HAOS U PARIZU: Tuča navijača Njukasla i PSŽ-a (VIDEO)

Navijači Pari Sen Žermena i Njukasla potukli su se u Parizu uoči meča...

OPASAN PESTICID NAĐEN U MANDARINAMA IZ HRVATSKE, ZAVRŠILE U BIH

Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg hlorpirifosa, a uzorak je...

Pročitaj i ovo

U toku je sastanak lidera Trojke i HDZ-a. Mnogo je otvorenih pitanja

U zgradi Parlamenta BiH počeo je sastanak lidera koalicije na federalnom nivou -...

HAOS U PARIZU: Tuča navijača Njukasla i PSŽ-a (VIDEO)

Navijači Pari Sen Žermena i Njukasla potukli su se u Parizu uoči meča...