NaslovnicaBiHBaerbock o blokadi projekata u RS: Prisiljeni smo stati na kočnicu. Suprotstavit...

Baerbock o blokadi projekata u RS: Prisiljeni smo stati na kočnicu. Suprotstavit ćemo se onima koji ugrožavaju BiH

Objavljeno:

spot_img

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock primila je danas u Berlinu novog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića.

Teme ovih razgovora slične su kao i tokom prijašnjih susreta njemačkih političara s političarima iz BiH. Sada kada je vlada u BiH, kako je rekao Konaković, “u rekordnom roku” i formirana, od službenog Sarajeva se očekuju koraci u približavanju Evropskoj uniji, prenosi DW.

“Prije godinu dana sam mogla prilikom posjeta Bosni i Hercegovini osjetiti nadu da će se na putu ka EU ostvariti napredak. U međuvremenu je BiH dobila i kandidatski status”, rekla je Baerbock.

Ona je dodala kako je stjecanje statusa važan signal za građane Bosne i Hercegovine. Njemačka ministrica je rekla kako je sada, nakon formiranja vlade u BiH važno nastaviti s procesom reformi nužnih za pristup EU-u i zacrtanih u 14. središnjih prioriteta koje je definirala Evropska komisija.

“Nova BiH vlada je već obavila važne pripreme u Ministarskom vijeću za što imate naše izričito priznanje. Sada je red na parlamentu”, rekla je Baerbock. Ona je od reformskih koraka izričito navela zakon protiv pranja novca i punu saradnja s Eurojustom i Europolom.

U svezi sa sankcijama Rusiji, Baerbock je rekla kako se od svih zemalja kandidata za ulazak u EU, pa tako i od BiH očekuje puna saradnja “na samo na papiru nego i u praksi”.

Baerbock je rekla kako je članstvo zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji “najvažniji vanjskopolitički projekt” Njemačke.

Njemačka ministrica vanjskih poslova je najavila i održavanje jedne konferencije krajem mjeseca o reformskom procesu u BiH na inicijativu njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Ona je izrazila nadu da će BiH uoči predstojećeg samita EU – zapadni Balkan u Albaniji ratificirati sporazum o međusobnom priznaju diploma i slobodnog protoka ljudi i roba među zemljama zapadnog Balkana postignut prošle godine u Berlinu.

Odlučno protiv onih koji ugrožavaju mir u regiji

Baerbock se osvrnula i na politiku Banja Luke zbog “trajne separatističke retorike” zbog koje je zabrinut i Berlin.

“Kao najveći donator Bosne i Hercegovine smo od početka jasno dali do znanja da ćemo podržavati samo one koji se zalažu za jačanje a ne one koji rade na slabljenju i podjeli države”, rekla je Baerbock.

Ona je objasnila da će se Njemačka, zajedno s partnerima, u sjeni rata u Ukrajini suprotstaviti onima koji iz vlastitih interese ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini.

“To je razlog zašto Njemačka trenutno blokira novac za neke bilateralne projekte a i EU je prisiljena kod nekih infrastrukturnih projekata stati na kočnicu”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova.

Ona je ukazala na to da se mir u regiji ne dovodi u opasnost samo u BiH nego i na granici Srbije i Kosova.

“Mi apeliramo na obje strane, Srbiju i Kosovo da bez odlaganja učine sve kako bi se smanjile napetosti. Kao daljnji važan korak tražimo da se odmah i bezuvjetno oslobode od strane Srbije nedavno uhićena trojica kosovskih policajaca. Ovi koraci nisu obveza naspram Berlina ili Bruxellesa, ovi koraci su obveza vlada u Prištini i Beogradu naspram vlastitog naroda”, rekla je Baerbock.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta...

Službeni automobil reisa Kavazovića učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

U naselju Japić Brdo, grad Cazin, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su...

Na Jahorini počela zimska turistička sezona

Čolić je koncert održao u hotelu “Vučko”, a publika je mogla uživati u...

KAKO DA SMANJITE SALO NA STOMAKU?

Salo na stomaku i nadutost su uobičajeni problemi s kojima se mnogi stalno...

Pročitaj i ovo

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta...

Službeni automobil reisa Kavazovića učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Cazinu

U naselju Japić Brdo, grad Cazin, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su...

Na Jahorini počela zimska turistička sezona

Čolić je koncert održao u hotelu “Vučko”, a publika je mogla uživati u...