NaslovnicaBiHAdvokatska komora Sarajevo o izjavama Muriza Memića: Osuđujemo napad na kolegu Kolića

Advokatska komora Sarajevo o izjavama Muriza Memića: Osuđujemo napad na kolegu Kolića

Objavljeno:

spot_img

Regionalna advokatska komora Sarajevo oglasila se saopćenjem.

Kako navode, razlog su izjave Muriza Memića o advokatu Kadriji Koliću, jednog od branilaca u predmetu Zijad Mutap i drugi.

Atak na profesiju

“Vezano za jučerašnje izjave gospodina Muriza Memića koje su prenešene u medijima nakon glavnog pretresa u predmetu Zijad Mutap i drugi koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine a koje su odnose na advokatu Kolić Kadriji iz Sarajeva, jednog od branilaca u tom predmetu, Regionalna advokatska komora Sarajevo ističe da su ovakve izjave atak na advokata Kolić Kadriju, njegovu funkciju branioca i neovisnu i slobodnu advokatsku profesiju.

Osuđujemo ovakav vid komunikacije u javnom prostoru i napad na kolegu Kadriju Kolića.

Imajući u vidu osnovne principe advokature, dužnosti advokata u pružanju pravne pomoći, nezavisnost advokata u radu, držimo da je nedopustivo da advokati budu izloženi verbalnom napadu učesnika u postupku ili oštećenih lica, samo iz razloga što brane lice koje je optuženo za određeno krivično djelo. Na advokate se ne smije vršiti pritisak zato što rade svoju časnu dužnost, ne smije im se prijetiti i ne smiju se izlagati medijskom linču.

Zakon o advokaturi FBiH osigurava pružanje stručne pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava.

Profesionalna djelatnost

Advokatura koja je dio pravosuđa Bosne i Hercegovine mora djelovati u takvim okolnostima u kojim se poštuje kao samostalna i profesionalna djelatnost, bez zastrašivanja i prijetnji prema advokatima zbog bilo kakve radnje koja je izvršena u skladu sa profesionalnim obavezama, standardima i Kodeksom advokatske etike.

Obaveza je svih državnih organa da obezbijede obavljanje advokatske djelatnosti bez bilo kakve vrste pritiska na advokate.

Regionalna advokatska komora Sarajevo će insistirati na strogom poštivanju prava advokata koja proizilaze iz Zakona o advokaturi FBiH i preduzimaće zakonom predviđene mjere radi zaštite interesa svojih članova”, saopćeno je iz Komore.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Bubić potvrdio: Dodikova odbrana podnijela žalbu Sudu BiH

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu Bosne i...

Armin Berberović se izjasnio da nije kriv za ubistvo dvije mlade doktorice u Sarajevu

Armin Berberović, koji je optužen da je u maju u Sarajevu skrivio saobraćajnu...

Pročitaj i ovo

Bubić potvrdio: Dodikova odbrana podnijela žalbu Sudu BiH

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu Bosne i...