Home Zdravlje Zašto su zubni implanti najsavršenije stomatološko sredstvo za nadoknadu nedostajućih zuba?

Zašto su zubni implanti najsavršenije stomatološko sredstvo za nadoknadu nedostajućih zuba?

0
Zašto su zubni implanti najsavršenije stomatološko sredstvo za nadoknadu nedostajućih zuba?

Stomatologija je grana medicine koja se bavi brigom o zdravlju zuba i desni. Nudi postupke nege, ali i popravljanje kvarova koji se mogu javiti. Jedan od njih su i zubni implanti koji služe za zamenu nedostajućih zuba.

Prvi korak ka zdravlju zuba podrazumeva oralnu higijenu nakon svakog obroka pa da se bakterije i kiseline iz hrane ne zadržavaju u usnoj duplji pa da naprave štetu. Ipak, mnoge osobe ne nose pribor za higijenu tokom čitavog dana ili ne peru zube pravilno što ostavlja prostor za razvoj karijesa i bolesti desni kao uvod u gubitak zuba.

Ekstrakcija zuba je poslednji stadijum tokom bolesti zuba kada ne postoji postupak sa kojim se zub može spasiti i zadržati u vilici. Krezubost je stanje koje stomatologija pokušava da na sve načine izbegne, ali nekada to nije moguće.

Dentalni implantati su revolucionarno rešenje koje rekonstruiše zub od korena do zubne krune i veštačkim dodatkom popunjava zubni niz, ali ujedno predstavlja i medicinski opravdan postupak za nadoknadu zuba.

Potrebna vam je najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu, našem dentalnom centru i imaćete lep osmeh koji će vas trajno krasiti.

Šta su zubni implanti i kako funkcionišu?

Jedan od najboljih načina za nadoknadu jednog ili više izvađenih zuba jesu zubni implanti kao metod trajnog popunjavanja gornje i donje vilice.

Proizvode se i kao pojedinačni implantati, ali i za nadoknadu čak 12 zuba istovremeno uz pomoć All on4 i All on 6 metode. To otvara brojne mogućnosti za lečenje kako pojedinačno izvađenih zuba, tako i stanja gde su jedna ili obe vilice totalno bez zuba.

Implantat je napravljen od veštačkim materijala, a po prvi put zamenjuje i nedostajući koren što je velika promena u odnosu na totalne proteze i mostove. On je napravljen od titanijuma i podseća oblikom na šraf i kada se postavi u vilicu, na njega sledi dodavanje veštačke krunice od najkvalitetnijih materijala kakve su kombinacije cirkonijuma i keramike.

Završetkom procedure postavljanja dobija se zubni implant koji je stabilan i otporan kao prirodni zub, trajan je i ne zahteva neke veće korekcije tokom svih decenija upotrebe.

Kod tehnika All on 4 i All on 6 postoji nešto drugačiji način postavljanja jer procedura uz pomoć 4 ili 6 veštačkih korenova drži niz od 12 zuba pa je procedura jednostavnija nego  da se postavlja svaki implantat pojedinačno.

Zbog čega je važno da postupak izvodi najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu?

Trendovi u stomatologiji se menjaju pa su tako zubni implanti sada mnogo savremeniji nego pre deceniju i više. Zato je važno da vam stručna i savremena, najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu bude partner u kreiranju savršenog osmeha.

Inovacije u sedaciji, kraći postupci ugradnje, novi materijali su samo deo savremenih postupaka koji se mogu sresti.

Kompjuterski vođenja implantologija je svetski standard i pruža potpuno novi pristup ugradnji implantata. 

Ona pruža precizniju, sigurniju i bržu ugradnju kako korenova tako i kasnijih krunica i to uz pomoć softvera koji mapira vilicu i olakšava stomatologu postupak ugradnje.

Oporavak je brži, greške su minimizirane, a prelep osmeh još lepši uz pomoć Guided Implant Surgery.

Osim ovog postupka, najbolja stomatološka ordinacija koristi i kompjuterizovan postupak za modeliranje krunice i njenu preciznu izradu. Zaboravite na bezbrojne korekcije, loš zagrižaj i bolne desni, jer je budućnost implantologije sada i u našim zubarskim ordinacijama.

Kako izgleda procedura ugradnje implantata u vilicu?

Ugradnja zubnih implanta se vrši po fazama i traje ukupno oko 3 meseca. 

Nakon svih analiza i snimaka prvo se pristupa postavljanju veštačkog korena. Vrši se ili pojedina ugradnja ako je upitanju individualni postupak, a ako je u pitanju All on 4 ili All on 6 metoda postavlja se odjednom više njih ili sve.

Pojedinačni korenovi se postavljaju na iste pozicije kao i prirodni koren, a ako se koristi metoda sa 4 ili 6 implantata, sledi drugačiji postupak. Naime, prednji niz se ugrađuje na mesto dvojki, a zadnji implantati su kosi i postavljaju se pod uglom od 45 stepeni pa mogu da nosi celu konstrukciju koja nosi zubni most.

Postupak je bezbolan, radi se pod anestezijom, a može da se radi i odmah po vađenju prirodnog zuba, ali i onda kad je od toga prošlo jako dugo vremena.

Kada se koren postavi postavlja se i privremen rad i čeka se srastanje korena za vilicu čime on postaje trajan deo i stabilan nosilac zuba. 

Materijal je biokompaktibilan, prihvata ga ljudsko tkivo i uz pravilan postupak ugradnje srašće na pravi način kao i prirodan koren. 

Kada prođe nekoliko meseci sledi postavljanje veštačke krunice koja se koristi i za druge postupke – veštačke proteze, mostovi ili zubne navlake.

I one su čvrste i stabilne, služiće kao i prirodan zub, a pošto su bezmetalne krunice one mogu biti izuzetne beline pa se često koriste i za popularnu metodu „hollywood smile“ transformacije osmeha.

Oporavak nakon postavljanja

Ugradnja zubnog implanta ne ostavlja nikakve posledice pa nije potrebno da se vilica posebno oporavlja nakon ugradnje.

Postavljanje korena jeste operativni zahvat, ali veći oporavak treba nakon vađenja zuba nego nakon ovog postupka. Uz to, na tom delu se odmah postavlja i privremena krunica pa se područje štiti, a rana je mala i brzo zarasta.

I poslednji deo, postavljanje krune, nije bolan, nema nikakvog brušenja kao kod prirodne pripreme za navlaku, već se ona šrafi i nema nikakvog bola niti je potreban oporavak.

Nema navikavanja, neudobnosti, žuljanja…jer se zub imitira od korena pa je osnova stabilna i potpuno prirodna i trajaće bez ikakvih korekcija.

Koje su prednosti postavljanja veštačkog zuba?

Cena implantata je visoka, znatno viša od mostova ili proteza, ali je i korist daleko veća u odnosu na ove stare modele.

Zubni implant čuva strukturu vilice što je jako važan medicinski razlog za ugradnju. Naime, vađenjem zuba dolazi do vađenja korenskog sistema koji čuva oblik vilične kosti. Kada u dužem vremenu ne postoji zubna masa desni se povlače i gube svoj prirodan oblik.

Promene su vidljive i na licu i manifestuju se kroz upale obraze, tanke desni i nepravilno držanje vilica. Proces se jedino može zaustaviti ako se ugradi veštački koren koji će popuniti taj deo vilice.

Ista korist se ostvaruje i kod All on 4, ali i kod All on 6 metode pa je svaka vrsta dobrodošla da očuva oblik i zdravlje desni.

Osim ovog, postoje i brojni drugi razlozi, a jedan je i estetska prednost koja se ogleda kroz vrhunsku preciznost izrade i izgleda veštačke krune koja verno imitira prirodan zub. 

Danas je nemoguće napraviti razliku između veštačkih i prirodnih zuba, a za to su zaslužni radovi stručnih stomatologa koji koriste veliku preciznost i svetska znanja pri izradi svakog implantata.

Velika korist je i to što se veštački zub održava sasvim jednako kao i prirodni i nema daljeg ulaganja u ovu protetičku nadoknadu. Koren je trajan deo vilice, a ako se veštačka krunica iz nekog razloga ošteti jednostavno se popravlja ili menja što olakšava brigu o implantu.

Zahvaljujući dentalnoj protetici danas niko ne mora da živi sa nedostatkom zuba. Nekada su jedini izbori bili totalne proteze i mostovi koji samo imitiraju krunu zuba, a na desni ne utiču.

Pojavom implanta za zube došlo je do revolucije u zameni nedostajućih zuba sa mnogo trajnijom procedurom koja je i medicinski opravdana i estetski poželjna opcija.

Za najbolje rezultate treba vam stručan stomatolog i ordinacija koja je opremljena najsavremenijim postupcima za proizvodnju veštačkih zuba i ugradnju uz pomoć precizne tehnike.

Dobri radovi se daleko čuju pa je Srbija jedan od priznatijih centara u dentalnom turizmu pa i puno stranaca dolazi zbog ove i sličnih procedura. 

Budite jedan od zadovoljnih klijenata i raspitajte se da li bi trebalo da postavite All on 4 ili 6 ili pojedinačne implantate. U svakom slučaju rezultat će biti savršen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here