Home Zdravlje Šta je neophodno da se nađe u putnoj apoteci i kako da prepoznate simptome ljetnih virusa?

Šta je neophodno da se nađe u putnoj apoteci i kako da prepoznate simptome ljetnih virusa?

0
Šta je neophodno da se nađe u putnoj apoteci i kako da prepoznate simptome ljetnih virusa?

Neobična zaraza među ljudima na hrvatskom primorju nas je naterala da se zapitamo koji sve to virusi vrebaju leti i koji je pravi način da se zaštitimo…

Većina pacijenata iz Zadra je imala simptome crevne viroze kao što su groznica, dijareja ili povraćanje. Nema zvaničnih potvrda koja je infekcija u pitanju, mesec dana pre toga su bili prijavljeni slučajevi Rota virusa… Trenutno se ispituje kvalitet vode u moru a pojedini tvrde i da se bolesti javljaju zbog fekalnih ispuštanja u more.

O letnjim virusima i tome kako prepoznati simptome u emisiji 150 minuta pričala je dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

“U putnoj apoteci je neophodno imati probiotik da bi se održavala crevna flora. Ne možemo da predupredimo infekciju, ali probiotikom možemo da se zaštitimo. Što se tiče zaraznih bolesti kod nas uglavnom imamo manje epidemije u predškolskim kolektivima, ali tokom jula meseca znatno manje zbog odmora. Kod dece to uglavnom počinje temperaturom i promenama na šakama, a uz to ide i dijareja kao i promene u usnoj duplji”, rekla je dr Begović Lazarević.

Kada su u pitanju klima uređaji, zanimljivo je da koksaki virus može tu da se sakrije, međutim on se prenosi isključivo kontaktom, a najizloženija su deca. Što se tiče groznice zapadnog Nila, zasada nema registrovanih slučajeva, a pre nekoliko nedelja je dokazano prisustvo u komarcu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here