Home Ekonomija ŽIVINICE SU PRAVI PRIMJER KAKO PRIVUĆI INVESTITORE: NA ULAGAČIMA JE SAMO DA UNESU MAŠINE I POČNU RADITI

ŽIVINICE SU PRAVI PRIMJER KAKO PRIVUĆI INVESTITORE: NA ULAGAČIMA JE SAMO DA UNESU MAŠINE I POČNU RADITI

0
ŽIVINICE SU PRAVI PRIMJER KAKO PRIVUĆI INVESTITORE: NA ULAGAČIMA JE SAMO DA UNESU MAŠINE I POČNU RADITI

Uložiće, zaposliti, ostvarivati prihode, ostvarivati dobit i za cijelu lokalnu zajednicu. U Živinicama imaju 3 poslovne zone, a kapaciteti su skoro popunjeni. Istražuju i dodatne lokacije na kojim bi mogli ponuditi dodatni prostori za razvoj biznisa. Sve što smeta domaćim ulagačima, znaju, smeta i stranim. Svjetska kompanija Hennig 2018. godine stigla je u Živinice.

Svaka lokalna zajednica vapi za investitorima. Znaju da će to podići nivo zaposlenosti, rasteretiti biroe i osigurati lijep i ugodan ambijent za stanovništvo. Neke lokalne zajednice nude više od drugih. A ako već želite da vam dođu investitori, onda neke preduslove morate i za njih ispuniti – olakšati poslovanje, registraciju, prilagoditi im prostor u kojem mogu funkcionisati. To su uvidjeli u Živinicama, te su osposobili industrijske zone do te mjere da je na ulagačima samo da u prostor unesu mašine i počnu raditi. Od registracije, dobijanja dozvola do svega će se vrlo brzo. Pozitivnih primjera možda manjka, ali ih ima. Pojedini mogu poslužiti za primjer ostalima kako do investicija, novih radnih mjesta i zadovoljnih građana.

Ovako je dočekan svako ko uđe u Centar za registracije, posebni Odjel pri Gradskoj upravi Živinica, namijenjen samo za privrednike. Odvojeni i izolovani od gužve dobiju odgovore na sva pitanja. Cilj je da ne gube vrijeme i novac, da im se čim prije pomogne u realizaciji ideje, pa da razviju proizvodnju i uposle lokalno stanovništvo.

A realizacija je odobravanje zahtjeva i sveobuhvatna pomoć za sve ono što treba investitoru. Sve što je do Gradske uprave završava se za jedan do dva dana, ali se i koordinira s višim nivoima vlasti uzimajući u obzir sve administrativne barijere na koje privrednici nailaze. Ako se kaže da se pomaže privrednicima, onda je to doslovno tako, i to putem Centra za biznis.

Ovako bude dočekana svaka stranka, za njih su to oni kojima će pomoći da realizuju projekte. Ako i nije riječ o projektu, nego samo o ideji, za njih će biti osiguran tim unutar Gradske uprave koji će se pobrinuti da ideja postane biznis.

Osvajati tržišta proizvodnjom iz Živinica mogu i putem industrijskih zona. Za investitora je ovdje sve spremno. Jedan su od najbržerastućih gradova u BiH. Ništa nije, kaže gradonačelnik Muhić, došlo samo od sebe – višegodišnji rad, prilagođavanje standarda, predstavljanje politika napretka i razvoja. Sada je statistika neumoljiva, preko 3.000 pravnih subjekata, s rezultatima od 160 miliona KM izvoza, s preko milijardu ostvarenog prihoda. Valja opravdati i BFC certifikat koji u BiH imaju rijetki, oni najuspješniji, kažu nam. Tako su u industrijskim zonama skoro popunili kapacitete, a tamo je sve spremno za investitore.

No, ovdje toga nema. Cilj je da se radi, gradi, izvozi, razvija. Odavde, pa za opći cilj – do boljih rezultata i rasterećenog biroa za zapošljavanje, onda kada se i samo za ideju dobije tim i sva stručna pomoć.

(M. Rašidović)

Video pogledajte OVDJE.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here