Home Zdravlje Kontraceptivne pilule utiču na područje mozga koje izaziva strah

Kontraceptivne pilule utiču na područje mozga koje izaziva strah

0
Kontraceptivne pilule utiču na područje mozga koje izaziva strah

Redovnom upotrebom kontraceptivne pilule smanjuje se verovatnoća neželjene trudnoće za čak 99 procenata i tu se njena efikasnost ne dovodi u pitanje. Ipak, nedavno istraživanje je otkrilo da postoji veza između korišćenja oralnih kontraceptiva i promena u delovima mozga koji procesuiraju strah. Cilj studije nije bio da se utiče na prestanak korišćenja ove pilule, nego da budemo svesni da može da utiče na mozak, ističu naučnici.

Kontraceptivne pilule utiču na ključne regione mozga koji su uključeni u procesiranje straha. Područje mozga koje se naziva ventromedijalni prefrontalni korteks je tanji kod žena koje trenutno koriste sintetičke verzije estrogena i progestagena u poređenju sa muškarcima, rezultati su istraživanja Univerziteta Kvebek u Montrealu.

“Deo prefrontalnog korteksa je bitan za regulaciju emocija, između ostalog i za smanjenje signala straha. Naš rezultat sugeriše da kombinovana oralna kontracepcija može da naruši regulaciju emocija kod žena”, objašnjava Aleksandra Brujar, fiziolog sa pomenutog Univerziteta.

Tanji deo mozga “zadužen” za strah

Naučnici su istražili trenutne, ali i trajne efekte oralnih kontraceptiva, a takođe su se bavili i vezom između trenutnog stanja hormona i istorije upotrebe hormonske kontracepcije.

Podelili su žene i muškarce u starosti od 23 do 35 godina na četiri grupe. Prvoj grupi su pripadale žene koje trenutno koriste kontraceptivne pilule, u drugoj skupini su bile žene koje kombinuje oralne kontraceptive, treću su činile žene koje nikad nisu koristile hormonske kontraceptive, dok su u poslednjoj grupi bili muškarci.

Tokom ispitivanja mereni su nivoi prirodnih i sintetičkih polnih hormona u pljuvački učesnika i korišćena je magnetna rezonanca da bi se skenirao mozak ispitanika. Posebno su bili posmatrani regioni uključeni u procesiranje straha, navodi Sajens alert. 

U poređenju sa muškarcima, sve tri grupe žena su pokazale veću zapreminu sive mase dorzalnog prednjeg cingularnog korteksa, dok su trenutni korisnici orlanih kontraceptiva pokazali tanji ventromedijalni prefrontalni korteks (region koji inhibira strah).

Naučnici sugeriše da unos kontraceptivne pilule može reverzibilno uticati na morfologiju mozga povezanu sa strahom i ističu da cilj istraživanja nije da se “suprotstave” korišćenju pilule, nego da skrenu pažnju da oralna kontracepcija može da utiče na mozak.

Do sada nisu pronađeni negativni efekti povezani sa promenom veličine određenih regiona mozga i stručnjaci smatraju da bi to moglo da bude predmet daljeg istraživanja. 

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here