Posljednjih godina, karfiol je stekao kulinarsku slavu i počeo da se koristi kao alternativa za rižu, podloga za pizzu ili se servira kao ‘odrezak’. Povrće je lako dodati ishrani – uživaj u sirovom, kuhanom na pari, pasiranom, rendanom ili pečenom.
Karfiol je povrće dobro za srce zahvaljujući biljnom spoju koji se zove sulforafan. Djelujući kao antioksidans, sulforafan smanjuje upalna oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom, procesom koji igra centralnu ulogu u razvoju srčanih bolesti. Na taj način pomaže u smanjenju krvnog pritiska i ateroskleroze. Pored toga može podržati hormonsku ravnotežu, imuni sistem, bogat je sulforafanom i ima visok sadržaj holina.
Ako ne znaš na koji način da ga uvedeš u svoju ishranu, imamo za tebe ukusan veganski recept. Karfiol se umoči u tijesto i peče (umjesto prženja!) prije nego što se prelije slatkim i začinjenim umakom i servira preko podloge od riže.
Sastojci:
- 1-2 kašike biljnog ulja
- 1 ¼ šolje sojinog ili bademovog mlijeka
- 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 1 velika glavica karfiola izlomljena na cvjetiće
- ½ šolje soja sosa
- ½ šolje javorovog sirupa
- ¼ šolje sirćeta
- 2 kašike susamovog ulja
- 2 kašike svježe rendanog đumbira
- 2 češnja bijelog luka (mljevena)
- 1 kašika kukuruznog škroba
- ¼ šolje hladne vode
- 2 mlada luka nasjeckana
- pržene sjemenke susama
- kuhana riža za serviranje
Priprema:
Zagrij rernu. Upotrijebi oko 1 kašiku biljnog ulja da premažeš dno velike tepsije. Pomiješaj mlijeko, brašno, so i prašak za pecivo u maloj posudi. Umoči cvjetove karfiola u smjesu da se premažu, otresi višak smjese. Redaj u jednom sloju u tepsiju. Peci oko 10 minuta.
Dok se karfiol peče, pomiješaj soja sos, javorov sirup, sirće, susamovo ulje, đumbir, bijeli luk u posudi. Stavi na srednju vatru i prokuhaj. Ostavi da se krčka 10 minuta. Pomiješaj kukuruzni škrob i vodu u maloj posudi dok se kukuruzni škrob potpuno ne otopi. Dodaj u smjesu soja sosa i promiješaj da se sjedini. Vrati sos da provri i ostavi da kuha dok se ne zgusne. Makni sa vatre.
Izvadi karfiol iz rerne i okreni. Cvjetove lagano premaži preostalom kašikom ulja. Vrati u rernu i peci još 5 minuta, dok ne počnu da cvrče i lagano hrskaju.
Izvadi iz rerne i prelij cvjetove karfiola sosom. Vrati u rernu i peci još 3-4 minute, sve dok sos ne postane jako ljepljiv. Posluži preko riže i pospi prženim susamom i mladim lukom.
Ultra.ba