Home Zdravlje Zašto je pileća supa vijekovima omiljen domaći lijek

Zašto je pileća supa vijekovima omiljen domaći lijek

0
Zašto je pileća supa vijekovima omiljen domaći lijek

Njena blaga aroma i izvanredan ukus čine je nezamenljivim delom porodičnog ručka, ali je i često korišćena kao narodni lek. Konzumiranje pileće supe je jedan od najpopularnijih rituala širom sveta. Zašto je baš ova supa već hiljadama godina omiljena u brojnim kućama i različitim kuluturama? Da li je samo psihološka uteha, jer nosi toplinu porodičnih okupljanja ili zaista ima dobrobiti za zdravlje kao narodni lek koji se prenosi s generacije na generaciju?

Zašto je pileća supa vekovima omiljen domaći lek
Pileća supa je hrana koja obeležava početak hladne sezone.

Pripremanje pileće supe za voljenu osobu kada je bolesna, vekovima je bila  uobičajena praksa širom sveta, pa se i danas generacije gotovo svih kultura kunu u prednosti pileće supe. 

Terapija pilećom supom može da se prati unazad do 60. godine nove ere i Pedanija Dioskorida, vojnog hirurga koji je služio pod rimskim carom Neronom, a njegova medicinska enciklopedija u pet tomova bila je udžbenik mnogim isceliteljima više vekova. Međutim, poreklo pileće supe seže hiljadama godina unazad, do drevne Kine: rezanci su predstavljali dugovečnost života, a meso i supa su se konzumirali da bi se garantovalo dobro zdravlje za potomke. Kako su kokoške već hiljadama godina domaće životinje u različitim kulturama, ova hrana se može pronaći skoro svuda a vremenom su se razvile brojne verzije ove supe, u kombinaciji sa različitim začinima i povrćem.

Sigurno je jedno od najpopularnijih jela na svetu, ali da li je to samo zato što za neke predstavlja lepu uspomenu na porodični obrok ili je ova jednostavna, ukusna supa delotvoran lek? Prema stručnjacima za “Sajens alert (Science Alert)”, odgovor može biti – oba.

Glavni sastojci supe 

Da bismo zaista razumeli koristi koje naš organizam može imati od ove supe, možemo početi od samih sastojaka. Supa je najzdravija kada je pravljena od pažljivo odabranih namirnica, to jest mesa, povrća (i rezanaca po izboru), koje će biti veliki izvor proteina, vitamina, minerala i antioksidanata. 

Pored toga, određeni začini, toplota i para iz supe pomažu kod ublažavanja oboljenja respiratornih sistema. Tečnost iz supe sadži vodu i elektrolite, što pomaže u hidrataciji. Proces pripreme i biranja sastojaka zavisi od ukusa pojedinca ili od kulture/domaćinstva u kome odrasta, ali najvažnije je da namirnice budu zdrave i sveže.

Pospešuje apetit i varenje

Kada smo prehlađeni, može se desiti da izgubimo apetit zbog različitih upalnih procesa u našem telu. Tada nemamo volju za konzumiranjem hrane, što samo otežava oporavak. Ipak, pojedine studije su pokazala da nam pileća supa može povratiti apetit i pomoći da ozdravimo.

Umami ukus, to jest “peti ukus” ili “prijatan slani ukus” (pored slatkog, slanog, gorkog i kiselog), nalazi se u namirnicama koje imaju visok nivo proteina, kao što su meso, pečurke, soja sos i zbog toga možemo da ga osetimo i u pilećoj supi. Jedna studija je pokazala da su bolesni učesnici imali veću volju za jelom kada su okusili supu sa veštački ubačenim umami ukusom.

Pored toga, umami je učesnicima u drugoj studiji pospešio varenje. Naučnici smatraju da se ovakva reakcija javlja jer mozak “priprema” telo na varenje proteina koji imaju umami. Dakle, pileća supa kao predjelo može probuditi želju za konzumiranjem hrane, a zatim će pomoći u varenju i održavanju zdravlja digestivnog trakta.

Umanjuje simptome prehlade i upale

Upalni procesi su prirodna reakcija tela na bolest i povrede, što dovodi do simptoma prehlade i virusa, kao što su kijanje, kašalj, zapušen nos… Bela krvna zrnca tada migriraju do upaljenih delova sluzokože, kako bi pomogle sa isceljenjem. Jedna studija je pokazala da je pileća supa pomogla u smanjenju broja belih krvnih zrnaca koji putuju ka upaljenoj sluzokoži, što zauzvrat smanjuje prethodno navedene simptome prehlade. 

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here