Home Ekonomija Huawei telefoni prepoznavaju Google kao virusnu prijetnju

Huawei telefoni prepoznavaju Google kao virusnu prijetnju

0
Huawei telefoni prepoznavaju Google kao virusnu prijetnju

Huawei mobilni uređaji već nekoliko godina nisu u mogućnosti službeno nuditi Google aplikacije, no trenutno se suočavaju s izazovom koji nije uobičajen na globalnom tržištu. Korisnici koji su samostalno instalirali Google aplikaciju na svoje uređaje primjećuju upozorenja koja označava te aplikacije kao štetni softver. Ova situacija predstavlja nešto do sada neviđeno, jer izgleda da Huawei mobilni uređaji prepoznaju Google aplikacije kao vrstu trojanskog virusa.

Jedan korisnik je prijavio neobičan slučaj u kojem je njegov Huawei P10 označio Google aplikaciju kao trojanski virus. Kao odgovor na taj incident, korisnik je odlučio deinstalirati aplikaciju i promijeniti sve postavke na svom uređaju, strahujući da je riječ o virusnom napadu. Korisnik je naglasio da prije tog problema nije instalirao nijednu drugu aplikaciju na uređaju. No, ovaj slučaj nije ostao izoliran, jer se pojavio niz sličnih prijava od strane drugih korisnika Huawei uređaja. Čini se da se, iz nepoznatih razloga, Google aplikacija na tim uređajima označava kao virus po imenu TrojanSMS-PA.

Huawei Phone Manager iz nekog razloga registrira Google kao virusnu aplikaciju koja sama šalje SMS poruke i da navodno krade privatne informacije, te preporučuje da se aplikacija deinstalira kako bi se zaštitili.

Ne zna se još što dovodi do ovoga, ali sigurno je Huawei ne radi to namjerno kako bi prikazao Google u negativnom svjetlu te da je posrijedi neka greška koja uzrokuje da softver prepozna Google aplikacije kao sigurnosnu prijetnju. Sličan stvar dogodila se i kod alata Google Play Protect, koji se koristi za sprječavanje zlonamjernih programa na Android uređajima provođenjem sigurnosnih provjera prije instalacije, gdje je slučajno označio Samsung Messages i Wallet aplikacije kao potencijalno rizične i sugerirao njihovo brisanje.

Ako ste pogođeni ovim problemom, brisanje predmemorije u ‘Phone Manager’ aplikaciji bi trebao otkloniti ovaj problem

IZVOR/SOURCE

Objava Huawei telefoni prepoznavaju Google kao virusnu prijetnju prenijeta sa portala Bajtbox.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here