Home Zdravlje Ova bolest će postati velika prijetnja po čovječanstvo: U jednoj zemlji vlada najgora epidemija ikada

Ova bolest će postati velika prijetnja po čovječanstvo: U jednoj zemlji vlada najgora epidemija ikada

0
Ova bolest će postati velika prijetnja po čovječanstvo: U jednoj zemlji vlada najgora epidemija ikada

Bangladeš trenutno doživljava najgoru epidemiju ikada, s više od 1000 smrtnih slučajeva.

Denga groznica će ove decenije postati velika pretnja u južnoj Evropi, Sjedinjenim Državama i delovima Afrike, jer toplije temperature stvaraju povoljne uslove za komarce koji prenose bolest, rekao je glavni naučnik SZO.

Bolest je dugo mučila veći deo Azije i Latinske Amerike, uzrokujući oko 20.000 smrtnih slučajeva svake godine. Stope bolesti su se već osmostruko povećale na globalnom nivou od 2000. godine, uglavnom zbog klimatskih promena, kao i povećanog kretanja ljudi i urbanizacije.

Mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni, ali je 2022. prijavljeno 4,2 miliona slučajeva širom sveta, a zvaničnici javnog zdravlja su upozorili da se ove godine očekuju rekordni nivoi prenošenja. Bangladeš trenutno doživljava najgoru epidemiju ikada, sa više od 1.000 smrtnih slučajeva.

“Moramo mnogo proaktivnije da razgovaramo o denga groznici“, rekao je za Rojters Džeremi Farar, specijalista za zarazne bolesti koji se pridružio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u maju ove godine. “Moramo zaista da pripremimo zemlje za to kako će se nositi sa dodatnim pritiskom koji će doći… u budućnosti u mnogim, mnogim velikim gradovima.

Farar je prethodno proveo 18 godina radeći u Vijetnamu na tropskim bolestima, uključujući denga groznicu. Kasnije je vodio globalnu zdravstvenu dobrotvornu organizaciju Vellcome Trust i savetovao vladu Velike Britanije o odgovoru na COVID-19 pre nego što se pridružio SZO u maju ove godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here