Home Zdravlje Otkrivene moždane ćelije koje učestvuju u regulaciji sna, mogu pomoći i za povećanje produktivnosti

Otkrivene moždane ćelije koje učestvuju u regulaciji sna, mogu pomoći i za povećanje produktivnosti

0
Otkrivene moždane ćelije koje učestvuju u regulaciji sna, mogu pomoći i za povećanje produktivnosti

Ključni “igrači” u regulaciji potrebe za snom, su do sada neistražene ćelije mozga, astrociti, ustanovili su naučnici univerziteta u Vašingtonu. Ovo otkriće smatra se prvim korakom u razvoju metoda za povećanje produktivnosti kod ljudi, a posebno onih koji rade na pozicijama koje zahtevaju intenzivnu i dugotrajnu koncentraciju i budnost, u noćnim smenama, hitnim službama ili visokorizičnim poslovima koji zahtevaju konstantan fokus.
Otkrivene moždane ćelije koje učestvuju u regulaciji sna, mogu pomoći i za povećanje produktivnosti© Canva / Science Photo Library
Naučnici otkrili nepoznate moždane ćekije koje regulišu san
Vašingtonski naučnici otkrili su astrocite, do sada neistražene glijalne ćelije mozga, a koje u interakciji sa neuronima igraju važnu ulogu u regulisanju sinaptičkog prenosa. One takođe učestvuju i u prenosu signala kalcijuma, čime u izvesnoj meri utiču i na ponašanje čoveka.

Aktivacijom astrocita produžio se period bez sna
U nizu eksperimenata koje su sprovodili, naučnici su ispitivali ponašanje miševa u uslovima aktivacije astrocita, a kao posledica njihove aktivnosti, glodari su mogli duže nego obično da ostanu budni, pri čemu se nivo njihovog fizičkog umora nije promenio, niti su se dugoročno pojavile posledice kraćeg sna.

“Produžena budnost dovodi do povećane potrebe za snom, ali naše studije su pokazale da se, uprkos dodatnim satima budnosti, ponašanje miševa ne razlikuje od odmornih životinja koje su se nalazile u kontrolnoj grupi”, objasnili su autori studije.

Otkriće bi moglo pomoći u razvijanju metoda za povećanje produktivnosti
Budući da ispitivanja još uvek nisu ušla u kliničku fazu, naučnici nisu sigurni da će se aktivacija astrocita na isti način manifestovati i kada je u pitanju ljudski mozak, međutim, veoma su optimistični. Oni smatraju da će ovo otkriće svakako biti odskočna daska za razvoj metoda za povećanje produktivnosti kod ljudi, a naročito onih koji rade u noćnim smenama, hitnim službama ili visokorizičnim poslovima koji zahtevaju konstantan fokus u dužem vremenskom periodu.

Foto:© Canva / Science Photo Library

RTmagazin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here