Home Zdravlje Pet prirodnih lijekova koji pomažu kod dijareje

Pet prirodnih lijekova koji pomažu kod dijareje

0
Pet prirodnih lijekova koji pomažu kod dijareje

Problemi sa varenjem, kao što je mekana stolica, nastaju iznenada i uzrokovani su bakterijama, virusima ili poremećajem crevne mikroflore.

Ako želite da što pre zaustavite ovu neprijatnu pojavu, isprobajte neke od domaćih trikova koji zaista deluju.

Beli pirinač

Običan, kuvani beli pirinač se od pamtiveka koristi u borbi protiv stomačnih tegoba jer je lako svarljiv i ne izaziva mučninu ili iritaciju stomaka.

Pojedite šaku kuvanog, blago slanog belog pirinča. Kada ponovo osetite glad, pojedite još toliko. Porcije moraju biti male, piše Zadovoljna.hr.

Banane

Ovo slatko i ukusno voće je idealan borac protiv dijareje. Sadrži veliku količinu pektina, koji se preporučuje kod stomačnih tegoba.

Banane takođe sadrže mnogo kalijuma i elektrolita, koje telo gubi prekomernim izlučivanjem tečnosti.

Jestivi deo banane izgnječite viljuškom, ostavite da potamni, pa jedite polako.

Biljni napici

Mirisne biljke poput kamilice i nane su antispazmodici koji smiruju stomak i sprečavaju grčeve i loše varenje. Imaju antiinflamatorno dejstvo i odlični su borac protiv nadutosti i stomačnih tegoba.

Napravite čaj od dve kašičice kamilice ili nane. Ostavite da odstoji pet do 10 minuta i lagano pijte nezaslađeno tokom dana.

Protiv dijareje se preporučuju i zaslađeni čaj od šipka i crni ruski čaj. Takođe, izuzetno je važno piti puno vode kako biste sprečili dehidraciju i nadoknadili izgubljenu tečnost.

Zapržena supa bez masti

Zapržena supa je stari recept za jednostavno jelo od brašna, ulja i vode koje jača organizam, ali pomaže i kod dijareje. Ako želite da zaustavite nekontrolisane odlaske u toalet, napravite supu bez masti.

U tiganju propržite 40 grama brašna do zlatno smeđe boje, konstantno mešajući. Pazite da vam brašno ne zagori.

Kada budete zadovoljni bojom brašna, počnite da dodajete vodu. Za ovu količinu brašna trebaće vam oko jedan litar vode. Stalno mešajte dok ne dobijete jednoličnu supu bez grudvica, i dok se brašno do kraja termički ne obradi. Posolite po želji i poslužite uz parče hleba.

Jabuke

Jabukovo sirće je višenamenska namirnica – pomaže u gubitku težine, ali i u balansiranju crevne mikroflore. Jabukovo sirće je efikasan borac protiv bakterija koje izazivaju dijareju. Ali kada imate dijareju, pojedite celo voće umesto sirćeta.

Jabuku oljuštite, iseckajte na komadiće i ostavite da potamni pre konzumiranja. Kompot od jabuka pomoći će i kod stomačnih tegoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here